CÉGALAPÍTÁS ROMÁNIÁBAN NAPJAINKBAN

Tevékenységünkben az elmúlt hónapok tapasztalatai azt mutatják hogy jelentősen megnőtt a romániai cégalapításokkal ( a továbbiakban NewCo) kapcsolatos érdeklődés . Legyen szó akár az Európai Unió legalacsonyabb adóiról a társasági és osztalékadózás terén, új lehetőségekről a román piacokon, vagy akár a közelmúltban történt lazításokról a romániai Cégbíróság előtt lefolytatandó konkrét formalitások tekintetében, egyre több az érdeklődő nemzetközi ügyfél.

A NewCo megalapításánál mindenekelőtt azt kell figyelembe venni, hogy minden eljárást hivatásos ügyvéd végez, felmentve ezáltal az ügyfelet bármilyen utánajárás alól. A cégalapító okiratokat az  ügyvéd állítja ki, ami egyben elengedhetetlen,  majd azokat továbbítja aláírásra az ügyfélnek – mindezt e-mailen keresztül. Az egész ilyen egyszerű.

Amint azt említettük, a román jogalkotó a világjárvány helyzetére való tekintettel, nagyra értékelt enyhítés mellett döntött a NewCo megalapításának folyamatában – miután az ügyfél aláírta a dokumentumokat, az ügyvéd benyújtja azokat a Cégbírósághoz. Nem szükséges közjegyzőt bevonni a folyamatba, ami komoly anyagi terhet emel le az ügyfelek válláról.

A fent említettek után merüljünk el az előkészítési folyamatban:

 Először is ki kell választani a NewCo nevét. A név nem hasonlíthat más bejegyzett cégnevekhez.

Ha a név lefoglalása megtörtént, következik a cég székhelyének választása.

A NewCo tevékenységétől függően végezheti azt a székhelyén vagy  telephelyen (ez utóbbi esetben a székhely csak levélváltásra van használva – ami olcsóbb bérleti szerződést jelent). A székhely elhelyezkedésének és tevékenységének függvényében szükségeltetik még a szomszédok által aláírt jóváhagyás a NewCo sikeres regisztrációjához.

Az ügyvéd által kiállítandó dokumentumok (románul, angolul és/vagy magyarul) a következőek:

– Az alapító okirat.

– A részvényes(ek)  saját felelősségre tett nyilatkozata, melyben kijelenti, hogy megfelel a román törvény által előírt részvényesi feltételeknek.

– A NewCo ügyvezetőjének saját felelősségre tett nyilatkozata, amelyben elfogadja a pozíciót, megadja az aláírási mintát, és megerősíti, hogy megfelel a román törvény által előírt felteteleknek az ügyvezetői tisztség betöltésére.

– Az ügyvezető saját felelősségére tett nyilatkozata a NewCo által a székhelyén vagy telephelyén végrehajtandó tevékenységeket illetően.

Amennyiben a NewCo részvényese(i) jogi személyek, további dokumentumokat kell benyújtani, mint például a leendő részvényes(ek) saját országuk Cégbíróságain bejegyzett cégkivonatainak és alapító okiratainak másolatát. Ugyanakkor, ebben az esetben szükség lesz egy közgyűlési  határozatra, amely magába foglalja az alapítandó cégről való döntést.

Nincs minimális alaptőke-követelmény, a NewCo bankszámlájának megnyitása pedig a bejegyzést követően történik.

Elismerjük, hogy minden projekt más és más, és minden törekvésnek megvannak a sajátosságai. Azt is tudjuk, hogy egy vállalkozás működtetése egy új országban időnként megterhelő lehet.

Éppen ezért teljes körű szolgáltatást nyújtunk minden ügyfelünk számára, kezdve a NewCo megalapításától egészen a sikeres romániai fejlesztésekig és tevékenységekig.

További részletekért forduljon hozzánk bizalommal.